Om projektet ”deep everest”

Söndagen den 6’e Januari 2010 startade bloggen deepeverest.se med syftet att följa Annelie Pompe på höjden och djupet. 

Annelie Pompe älskar utmaningar. och såklart sina två favoritsporter som bloggen är namngiven efter; djupet och mt. Everest. Men det handlar om mycket mer än så. ”Deep everest” är även arbetsnamnet på den dokumentär som följt Annelie mellan djupet och höjden.

Hon har redan tagit ett världsrekord i fridykning då hon på ett andetag fridök till 126m (disciplinen variabel vikt. Numera slaget med 1m, men Annelie ska ta försöka ta tillbaks rekordet). Ett knappt halvår senare försökte hon bestiga Everest utan syrgas, men var tvungen att använda syrgas. Istället blev hon den första svenska kvinnan att klättra uppför bergets nordsida. Hon har tidigare varit flera gånger på högre höjd utan syrgas, men kylan på Everest nordsida gjorde att Annelie valde att använda syrgas hellre än att förlora fingrar eller avbryta försöket.

Under kommande år kommer hon försöka fridyka ännu djupare. För att hon vet att det går. Närmast ligger världsrekordförsk i variabel vikt, och finns det tillräckligt säkra omständigheter, även försöka sig på No Limit fridykning. Hon vill även under de kommande två åren genomföra klätterutmaningen ”seven summits”.

Men egentligen handlar varken projektet eller Annelies äventyr om adrenalinkickar, eller machorekord. Det handlar mest om att det är härligt att vara ute i naturen, om frihet, att det är en ”kul utmaning”. Och att det är viktigt att göra roliga saker som man mår bra av.  Projektet handlar inte om extrema adrenalinkickar och dödsförakt. Snarare om en respekt för livet där varje stund räknas. Att inspirera andra att genomföra sina egna äventyr, stora som små, och att få människor att sluta betrakta livet och istället bege sig ut och uppleva det.

”Det är viktigt att våga anta utmaningar därför att utmaningar leder till utveckling, och det är det viktigaste som finns. Den mentala inställningen och vilken attityd man har till livet är det som gör den största skillnaden”, säger Annelie.

Annelie tror också på att göra gott och hjälpa de som har det svårt i världen. Hon jobbar med Wateraid och kommer under projektet jobba för att samla bidrag till dem och till Child Watabaran center för gatubarn i Kathmandu. Hon har även startat en egen stiftelse ”foundation for happiness”, som stödjer forskning kring havsmiljö och små bergsbyar i Nepal. På lokal nivå är hon med i organisationen mentor och utbildar sig till coach och mental tränare. Hon jobbar även på att skapa möjligheter för unga tjejer att ta sig ut i naturen och våga sig på egna äventyr.

Projektet Deep Everest dokumenteras av Emil Sergel och Sebastian Näslund.

Produktionsbolaget bakom filmen

Filmen kommer produceras av Emil Sergel och Sebastian Näslund. Emil Sergel driver produktionsbolaget The Network och har under de senaste fem åren ägnat sitt liv åt att skriva artiklar och göra filmer om extremsporter. Kolla in showreel på www.thenetwork.nu.

Sebastian Näslund är frilansjournalist och har en bakgrund inom segling, bergsbestigning och fridykning på elitnivå. Han har arbetat för Sveriges Television och har producerat äventyrsdokumentärer för internationella tv-kanaler och har också regisserat en dokumentär som vann pris på Danska Filminstitutets äventyrsfilmfestival.

Annonser

En kommentar på “Om projektet ”deep everest”

  1. ska bli sjukt spännande om du fixar det nya rek. av dyket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: