Om att skriva en (ny) bok + 7 skrivtips

På datorn fanns ett dokument som hette ‘nybok’. På något märkligt sätt har den nyligen transformerats till två böcker. Innehållet har varierat, men en, eller två, böcker ska det bli. Och de ska bli bra. Enligt teorin att man blir som bäst på det man tycker om, så ska boken/böckerna handla om något jag tycker om, nämligen frihet, enkelhet, naturen och inre äventyr. Om att lyssna inåt istället för utåt. Om att hitta sin inre styrka. Passion och inspiration är viktigt. Och vad du vill läsa är viktigt. :)
Så vad skulle du vilja läsa om?
Vad vill du att jag skriver om?
Kommentera gärna nedan! :)

Jag har ‘prov-skrivit’ lite, och landade mjukt i denna paragraf;
Det finns kanske något i ordet ‘enkelhet’ som får oss att slappna av. Vi andas ut, axlarna sänks och ögonen slappnar av. Det är känslan av att ha tid, frihet, lugn och fokus. Kanske handlar boken lite om att leva ett lite enklare liv. Inte nödvändigtvis lättare, utan enklare. Och roligare. Vi kan skapa en enklare livsstil som frigör tid till att göra det som är meningsfullt. Och göra världen lite bättre samtidigt. När man lever enklare skapar man plats för att leva mer. Sinnet blir lättare då det slipper ta hand om och organisera prylar. Överallt vi tittar idag blir vi påminda om att köpa mer så att vi kan bli lyckligare, snyggare och mer omtyckta. Men om du inte är nöjd med livet idag, finns det inget du kan köpa i veckan som förändrar det. Ett enklare liv börjar inifrån; Med att hitta passionen, att lita på sig själv och att hålla sig motiverad.

Som om det inte vore nog att skriva en egen ny bok så håller jag på att skriva en bok tillsammans med min kära vän och kollega i tystnadsretreat, mod och inre äventyr, Cecilia Duberg. Den boken ska handla om tystnad.

Någon undrade hur man går tillväga när man skriver en bok. Alla författare har säkert egna sätt och ritualer kring skrivandet och jag har inspirerats av flera av dem. Så här gör jag rent praktiskt:
1. skriver ner en kolumn med teman / titlar
2. skriver ner kapitel och underordnar underkapitel och ideér
3. båda listorna ovan får gå igenom flera omgångar av tillägg och borttagningar
4. börja skriva lite här och där i kapitlen där det känns mest inspirerande.
5. gör research kring nya och gamla ämnen för att få nya tankar och inspiration.
6. löptränar eller vandrar i naturen och kommer på nya tankar och ideér under tiden.
7. jobbar med en inspirerande och duktig redaktör på ett trevligt förlag.

Fotograf till bilden ovan: Denise Lissert 

Annonser

18 kommentarer på “Om att skriva en (ny) bok + 7 skrivtips

 1. Ser verkligen framemot din och Cecilias bok. Jag var med på ert första Tystnadsretreat och det berörde mig djupt! ♡

 2. Hej Annelie!

  ÅH! Vad jag får pirr i magen av att se att du jobbar på två nya böcker, ser verkligen fram emot att få läsa dem!

  Jag tycker mycket om din bok ”Otroligt högt och extremt djupt” och fastnade lite extra för det du skriver om mental styrka. Det är något som jag skulle vilja lära mig mer om för jag vet hur jag ska träna min kropp, men jag vet inte hur jag ska träna mitt psyke. Jag vet dock att om jag lyckas få dem att samarbeta, så kan jag klara av mycket mer än vad jag tror.

  Och självklart – MER av dina vackra foton! :)

  Allt gott,
  /Frida

 3. Hej Annelie!
  Dina idéer låter jättebra. En sak jag önskar är något som samtidigt påminner om din tidigare bok. Vackra bilder, intressant fakta, äventyr som är varvat med tankar och psykologi. Jag gillade inspirationen från dina äventyr så som dyk, bergsbestigning mm. Kanske kan du även i nästa bok väva in från dina resor, fakta om äventyr samt tankar kring möten.
  Samt hur man tränar inre styrka och mod. Mer sånt!
  Jättespännande att du och Cecilia skriver tillsammans. Ni var så bra i Loka brunn! Keep up the good work!
  :-) Kim

 4. Hej Pi!
  Tack för dina tankar och din nyfikenhet! Jo, det kommer bara bli en bok itaget! Så enklare kommer det bli. och det handlar inte om att vilja ha mer, bara om att samla lagom många teman i en bok. Jag har dessutom tur att ha hittat en partner som också uppskattar enkelhet!
  Allt gott och varma hälsningar
  /Annelie

 5. Hej Sandra!
  Tack för ditt meddelande! Spänndande idé! Ska kolla på länken!
  Allt gott och trevlig helg!

 6. Hej Mikaela!
  Ja, skrivandet i sig är jättekul. Och man kan komma på att man måste sitta och skriva på något varmt ställe där det finns surf. ;-)
  Bra tankar kring resultat och resande. Så mycket är fokus på resultat och prestation. Kan rekommendera podden Björn och Navid senaste avsnittet handlar om det! Ser nu fram emot att höra vad förläggaren tycker om första utkasten.

 7. Hej Maite,
  Tack så mycket för dina tankar. Press och krav är stora i-landsproblem, och prestation är ett laddat ord. Jag tar med det i tankarna kring skrivandet. Kan för övrigt rekommendera en podd kring temat av Björn och Navid. nr 24!
  Allt gott och trevlig helg!

 8. Hej Anna,
  Tack för din kommentar! Ja, meningsfullhet och resan dit är en stor och spännande resa. Tack så mycket för dina insikter och kloka frågor, jag ska ta dem med i tankarna och skriverierna.
  Allt gott och trevlig helg!

 9. Tack Yvonne! Skulle gärna läsa in boken när den är klar. Tar upp det med förlaget! :-) Trevlig helg!

 10. Det du ska skriva om vill jag gärna lyssnat på istället i talbok du du berättar om det du ska skriva

  Vänlig hälsning
  Yvonne Norlander

 11. Hej Annelie!
  Det som får mig att fundera ofta och länge är kopplad till det du skriver om – passion, inre styrka, att syssla med meningsfulla saker. Flera i min generation jobbar på stora företag med ett av de saker som de är bra på, men längtar efter något annat. Det finns ofta önskan att jobba med något annat, mer meningsgullt, men det skulle innebära ett stort steg mot ostabiliteten, iaf i början.
  Därför skulle mitt önskemål vara att läsa om din resa. Du har ju givit upp utbildningen mot ett ”riktigt jobb” för att jobba med det som är din verkliga passionen. Men jag kan tänka mig att det var inte dans på rosor, att det fanns svårigheter. Vad är dina tips mot de olika svårigheterna som du har haft på vägen? Hur försörjer man sig tills passionen kan ge dig inkomst? Hur förstår man vad man behöver lära sig och hittar man vägarna att lära det? Vad bör man förbereda sig för och hur? Hur bryter man en stor dröm ner för att se mindre steg mot den, som är inte lika läskiga? Vad är den enkla (inte lätta) vägen mot ens dröm?
  Njut av skrivandet, oavsett vad det ska handla om!
  Anna

 12. Hej
  Vad roligt med en ny eller två böker.
  Angående tema förslag jag tänker ofta om pressen att prestera som det kändes även när man är på semester och på fritid, hur kan vi leva utan den känsla att vi behöver prestera hela tiden. Jag tänker också om vilka rutiner kan man ha för att skapa andning rum för sig själv du säkert ha bra tips om detta.
  Hälsar
  Maite

 13. Vad roligt med nya böcker. Inte bara att ha dem klara utan hela resan att få skriva dem också! Just det tror jag kan vara ett ämne att ta upp. Vill vi göra det, eller bara ha det gjort? Upplever att mycket i vår omgivning handlar om att visa resultatet, inte vägen dit, och var det ens någon som kände efter, levde och var närvarande då?

  En bok om enkelhet ser jag fram emot! Tänker ofta på det du sa i Radio en gång. Att man skall sluta sucka efter grönare gräs och vattna det man har istället. Vet man inte hur man tar hand om sin gräsmatta så kan man skaffa sig en trädgårdsmästare (förebild).

  Hoppas enkelheten i ditt kommande äve tyr ger lite fler ideér också :)

 14. Hej Annelie :)
  Jag vet inte om detta kan bli just ett tips till din bok, men jag såg en serie tidigare och den har jag ofta i tankarna förknippat med dig. Den handlade om depressiva kvinnor som med hjälp av äventyr, mod och utmaningar kunde bli fri från mediciner och hitta sin egen väg mot lycka. Ett sånt program skulle jag vilja se dig i! Skulle bli galet bra tillsammans med Cecilia :) Jag kan vara deltagare ;-) Nämen, försök hitta åt den danska serien Receptet för lycka, finns inte längre på svtplay. Jag tror att du hittar stoft till nåt bra där. (här kan du läsa lite om den http://www.relationsproffset.se/2015/10/13/dokumentarserie-tips-receptet-pa-lycka/)
  Mvh Sandra

 15. Hej Annelie,
  några saker jag funderar kring när jag läser det du skriver om är att vore der inte enklare att fokusera, stilla och rikta, tankarna på en bok? Blir inte två eller fler titlar en variant på ett ”tillkrånglat liv där vi alltid vill ha mer”? Det är bara satt i ett författarsammanhang. En renodlat enkelhet strävar väl mot, befinner sig i, att vara där man är till hundra procent?
  Jag vet inte om det är något att skriva om även om kanske är absolut svårast att uppnå.

  Något som slog mig dock, kanske för att jag själv finner tankar kring detta komma och gå ju enklare jag försöker forma tankebanorna, är hur du förhåller dig till kärleken i en ambition att skapa enkelhet. Kärlek är aldrig enkelt, så som jag kan förstå det, utan ett medvetet arbete mellan två parter mot en allt enklare tillvaro, öppnare, sinsemellan för att kunna stärka de emotionella bitarna än mer och på så vis kärleken. Vilka resonemang och tankar berör dig kring detta?
  Jag vet inte ifall frågeställningen passar sig men jag blev nyfiken.
  Må gott.
  Pi

%d bloggare gillar detta: