Fridykningskurs på Hönö hos Havskatten

 / Freediving Sweden

Hönö är en av de vackraste platserna i Sverige att fridyka på. Mjuka rosa klippor bryter av det vilda havet och dess värld under ytan. Årets första fridykningskurs visade Hönö från sin bästa sida. Väderprognosen ändrade sig i sista stund och lovade blå himmel och solsken. Till denna kursen samarbetade vi med det nybyggda vandrarhemmet Havskatten som ligger bara ett par meter från havet. Havskatt är annars en fisk med väldigt speciellt utseende.

Eleverna samlades i Havskattens konferenslokal för teori och sedan andhållningsövningar. En nybörjare lyckades hålla andan i över 5 minuter efter lite övningar och trick. Morgonen efter började på bryggan med yogaövningar och stretching för att förbereda kroppen för dagens dyk. Efter en hälsosam frukost gjorde eleverna skrivet prov innan vi hoppade i våtdräkter och åkte ut med kapten Svenne på Havskattens båt.

Fridykning kan enkelt delas in i två kategorier; djupdykning och nöjesdykning. De kan såklart kombineras, men det är stor skillnad på att dyka djupt längs en lina med boj och vikter, till skillnad från att dyka fritt längs klippor eller korallrev och kolla på fiskar. Vi gjorde både och. Att dyka vid lina gör att man tryggt kan öva upp sin tryckutjämning och förmågan att stanna längre under ytan. Allt det man lär sig kan man ta med sig när man sedan fridyker med sälar! Sälarna är mycket duktigare fridykare än oss, och för att ha en chans måste vi närma oss långsamt. Det är nästan som en militär operation när vi simmar tyst runt en kobbe. Några knubbiga och fega sälar har redan lämnat sin sol-klippa medans två vackra exemplar ligger kvar och låter oss få ögonkontakt i några långa minuter innan de glider ner i havet och försvinner. Vi hade oerhört dålig sikt, men på grunt djup fick vi ändå en fin upplevelse! Tack alla elever och Havskatten Svenne för en fin helg!

Annonser
%d bloggare gillar detta: