En Äventyrlig Dag för ungdomars inspiration och motivation

En fin sak med äventyr är att de börjar flera veckor innan man ska iväg. Förväntningar, fjärilar i magen och något att se fram emot. När  den Äventyrliga Dagen (läs mer om den här) väl kom började den med solsken och kanske en av de finaste dagarna på den svenska sommaren. Det började bra. Och det blev bara bättre. Jag mötte upp Johanna som hade ett stort leende på Malmös centralstation. Hennes öppenhet och nyfikenhet var smittande och glädjande. Det slog mig direkt vilken livsenergi hon hade. Hon har bråttats med anorexi i två år och är på gränsen till frisk. Hennes mamma, vänner, naturen och tron har varit hennes största hjälp på vägen. I naturen finns inga krav, eller “bara de viktigaste mänskliga behoven, det är så enkelt” som Johanna själv sa. Men nu skulle vi dessutom överleva forspaddling.

Forspaddling är något som Johanna alltid velat testa, men när hon pratade med Sören trodde ingen av dem, eller jag heller att man kan göra sådant nära Malmö. Johanna kunde tänka sig att göra någon annan häftig, lite fartig aktivitet med. Imponerande. Jag blev personligen både ärad och glad att få vikariera för Sören, som är ute på expeditionm, så jag satte mig och letade runt efter lämpliga aktiviteter när jag plötsligt fick syn på “forspaddling i mörrumsån, 2 timmar från Malmö”. Det är en av idéerna med Äventyrliga dagen, att upptäcka hur mycket som finns i närområdet. Och att det fanns forspaddling i södra Sverige i ett så naturskönt område är fantastiskt!

Vår instruktör, nepalesiska Ram Silwal mötte upp oss vid Mörrum station med ett stort leende. Likt en guru berättade han på nepalesisk engelska att det viktigaste i livet är att le, göra goda gärningar och njuta av naturen. “Idag ska vi leka med vattnet” sa han glatt. Han fortsatte att leda oss igenom teori och säkerhet i kajaken med lugn, ett avslappnat och skönt tempo och många skämt. Det var tur att han var lugn när vi skulle öva på att gå runt med kajaken, stanna upp och ner i vattnet i 5 sekunder innan vi fick öva på att ta oss ur kajaken. Modiga Johanna paddlade direkt fram och fick prova först. Hon tog sig kontrollerat ur och var den enda som kom upp med ett leende på läpparna. “Allt är lättare om man har en positiv inställning”, sa hon senare. Jag fick liksom upp hoppet för ungdomen och framtiden tack vare Johanna. Hon har redan fullt med planer för framtiden. Hon vill jobba med bistånd och välgörenhet och resa till många nya länder.

Efter några teknikövninar och en lunchpaus var det så dags att ta sig an forsen. 6 km av brusande vitvatten och några passager med stilla älv låg framför oss. Johanna tog täten efter Ram och tog sig igenom hela forsen utan att ramla i, med ett leende på läpparna. Kanske var jag själv mer rädd än hon.

Väl framme vid ett vattenkraftverk och slutet på paddlingen så vilade vi lite innan vi slängde upp varsin stor ryggsäck på ryggen, en liten ryggsäck på magen och vandrade iväg på laxleden längs mörrumsån. Leden slingrade sig genom barrskog, ängsmark, betesmark och mellan några små pittoreska hus. efter ca en och en halv timmes vandring kom vi fram till en glänta i en bokskog med den perfekta campingplatsen. Där fanns dessutom en liten eldstad och det låg alldeles vid floden.

Där öppnade vi Johannas ryggsäck med all hennes sponsrade friluftsutrustning. Det var som en liten julafton; allt man behöver för att leva utomhus. Yxan blev lite av en favorit och Johanna yxade till lite perfekt brasved. Vi jobbade lite på att tända elden innan vi satte på primusköket och kokade vatten till blå bands frystorkade mat. Efter middagen började det skymma och det var läggdags i exped-tältet efter en lång dag. Aldrig sover man så bra som till ljudet av natur. 

Vi vaknade i ottan och plockade ihop nattens hem, vandrade en bit till, åkte tillbaks till malmö och avslutade med kaffe och te på ett fik för att vänja oss vid civilisationen igen. Det kändes som om vi varit borta längre än bara ett dygn. Så är det med stora upplevelser. Johanna var så tacksam för den äventyrliga dagen, och jag med!

Ungdomar mellan 15-25 år, tveka inte att ansöka! Eller nominera någon du tycker borde få en andningspaus i vardagslivet.

Tack friluftsfrämjandet, Bergans och Ram Silwal adventures för att ni gjort denna dag möjlig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser
%d bloggare gillar detta: