Världens bästa jobb och några bilder därifrån (kilimanjaro)

Plötsligt ser jag mig själv stående på en bergssluttning. Det är mitt i natten och vinden viner mellan klipporna. Vi befinner oss på 5300m, nästan högst upp i Afrika. Långt nedanför oss ser vi byn Moshi och savannen. Vi är på väg uppför mt. Kilimanjaro.

Ibland zoomar jag ut från verkligheten, ser mig själv och det jag gör helt objektivt, utifrån. Det ser märkligt ut. Jag står på en sten och observerar ett led med människor som är på väg uppför bergsluttningen. Fullmånen lyser upp mt. Kilimanjaros silhuett ovanför oss och det spetsiga Mawenzi bakom oss. Långt nedanför går ett annat led med pannlampor.
Jag undrar vad en utomjording tänkt om han sett detta.

Min grupp går långsamt uppåt, ansiktena nedvända, bort från vinden. De har pannlampor fastspända över varma mössor och några har jackans huva uppdragen för att skydda huvudet mot kylan. Jag känner knappt vinden, har inte direkt några tankar i huvudet. Inget är viktigare än det här just nu. Det här är på riktigt. De har förberett sig i månader, kanske år, för detta. För att långsamt vandra uppför en bergssluttning. Toppen hägrar.

Jag slås ofta av stolthet och ödmjukhet för gruppen. Den mänskliga viljan att överleva och klara av något den föresatt sig. Det är en stark grupp. Jag vill inget hellre än att alla når toppen. De har förtjänat det. Men säkerheten kommer alltid först.

Jag tittar noga på varje person. Deras kroppsspråk talar tyst. Jag har observerat dem i nästan en vecka, vet hur de mår och vad de varit med om de senaste dagarna. Jag vet vad de har för syremättnad i blodet när vi lämnade sista lägret och att deras hjärtan slog något snabbare än vanligt. Jag delade den spända tystnaden med dem när vi drack blåbärssoppa i mässtältet för några timmar sedan och log. Det är nu det händer. Toppnatten.

Men innan dess tog vi oss igenom en lysande grön djungel. Vi vandrade över ett sagolikt månlandskap som var insvept i moln och vi såg tusentals skägglavar svaja i lätt vind från trädens grenverk. Vi vandrade ner genom gröna dalar med fantasifulla växter och vi klängde på lavaformade klippväggar som tog oss upp till nya höjder. Mellan varje vandring har vi ätit god mat, druckit oändliga mängder vatten, spritat händerna hundratals gånger och suttit i tältlägren och andats djupt tillsammans.

Vi har delat något som få människor har gjort. Vi har gjort något stort. Om du inte har gjort detta har du ingen aning om vad jag skriver om. Det här är inget man kan tänka sig till, eller tro man vet någonting om ifall man inte varit där och gjort det vi gjort. Att bestiga Kilimanjaro är stort, likaså är det stort att ha vänt halvvägs från toppen och acceptera att det var rätt. Det var en tuff natt. Kallare och blåsigare än någonsin. Vilket gjorde upplevelsen och prestationen ännu större.

Vi delar också tomheten efteråt som ingen annan förstår. Men den tomheten är värt allt. Minnena, skratten, upplevelserna, utsikterna och erfarenheten är större än att stå på toppen. Ni som var med, ni är fantastiska. Expedtitionsresor och Jonas, min guidekollega och förebild – tack för att ni finns och gör dessa upplevelser möjliga. Jag älskar det här jobbet.

Efter vandringen avslutade vi med en safari, men det är ännu fler bilder så det får bli en blogg för sig. Håll till godo med Kilimanjaro så länge:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAbild OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

En kommentar på “Världens bästa jobb och några bilder därifrån (kilimanjaro)

  1. Och tack snälla för detta, det är mkt fint ☺

%d bloggare gillar detta: