Om att hålla andan 80 minuter varje dag och att fridyka på nattenVilken kväll som helst väljer jag ett nattfridyk hellre än en romantisk middag med stearinljus. Sent på alla hjärtans dag blev det äntligen bra väder (ingen vind). Simning och fridykning är de få saker som jag kan göra med min lilla knäskada och ingen av oss tvekade. Vi gled uppspelta i våtdräkterna och tassade iväg till bryggan under tystnad. Det är inte riktigt lagligt att åka ut på havet utan lanternor på båten. Vågorna rullade in med mjuka dyningar och fullmånen lyste upp de branta sidorna av ön med ett kallt sken. Akims lilla gummibåt guppade ut på det svarta havet. Vi var väldigt små människor i den stora naturen.

Vi åkte runt halva ön för att nå nordsidan där de mäktigaste klipporna tornade upp sig mot himlen. Ljudet av vågorna mot klipporna skapade ett bakgrundsbrus utöver vår tystnad. En efter en gled vi ner i havet och omslöts genast av mörker. Vi satte på våra ficklampor och ljuset skar genom vattnet likt blå lasersvärd. Då och då nådde det runda ljuskäglan klippformationer på havsbotten. Vi turades om att dyka ner och sväva ovanför botten, lät ficklampan spela över ålgräs, stenar och småfisk. Killarna letade hummer. Jag letade efter en känsla och hittade den. Känslan av att  sväva i rymden med en ny planet under mig. Omkring mig i mörkret glittrade marelden som små stjärnor. Jag var i himlen. Hjärtat slog långsammare i bröstet och för några sekunder önskade jag att jag kunde stanna längre.

Viljan att stanna längre och dyka djupare ger mig en anledning att vilja hålla andan längre. Det är en viktig motivation, för andhållningsträningen är hemsk. Detta är vad jag gjort sedan jag skadade knät: Cyklat. Och hållt andan.

Det luriga är att allt annat pågår som om inget ovanligt håller på att hända i gymmet. Folk pratar, lyfter vikter, drar i vikter och andas som vanligt. Samtidigt gör jag allt jag kan för att inte andas där jag sitter på spinningcykeln. Det är ovanligt att inte andas när man tränar. Men jag håller andan och cyklar i samma tempo som jag simmar när jag fridyker. Jag halvblundar och ser framför mig hur jag är på väg upp från ett djupt dyk och försöker slappna av i så många muskler som möjligt. Verkligheten tränger sig in då och då i mitt låtsasdyk. En bra låt på gymmets TV/radio hjälper mig simma uppåt, en röst som sjunger med på Italienska bakom mig får mig att le och nästan släppa ut luften av skratt.

Andningsreflexerna får det att rycka i överkroppen, mjölksyran sipprar ut i benen och jag får svårt att hålla luften inne. Många tror att det är syrebrist som gör att vi vill andas, men det är faktist överskottet på koldioxid som gör att vi vill andas ut. 

Det är då kampen i huvudet börjar. Den inre konversationen börjar oftast med de dåliga tankarna. “Det här är hemskt”, “nu klarar jag inte längre”, “helvete”. Som genast följs av “kom igen, lite till”, “titta inte på klockan”, “slappna av”, “fokusera på något annat”.

Oftast klarar jag 1 minut utan inre konversation och utan andningsreflexer, sedan kämpar jag i 1 till 1 1/2 minut till. Mitt mål är att klara 3 minuter och hittills har jag klarat 2.38. Jag får bara andas 1 minut mellan varje försök, vilket känns som på tok för lite. Men det är bra träning. Den här träningen har fortgått sedan jag skadade knät, 2 gånger om dagen, 1 timme i taget. Utöver det tränar jag styrketräning och stretchar musklerna kring lungorna för att kunna ta större andetag.
Ytterligare en dag med bra väder följer och det är nu jag får betalt för timmarna på cykeln.

night
Screenshot 2014-02-16 10.56.00OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

7 kommentarer på “Om att hålla andan 80 minuter varje dag och att fridyka på natten  1. Pingback: Kapitlet om en romantisk blondin på en liten Italiensk ö | Annelie Pompe blogg

  2. Magiska bilder, Annelie. De förmedlar känslan med att fridyka.

  3. Sweet, den träning kommer säkert ge resultat när du ”tar” rekordet… :-)

  4. Spännande att läsa om din träning och ditt mål, blir så avis!

    Vore kul att få se några träningsvideor? ex. teknikträning, hur du tränar andhållning, yoga, stretchning… Bara en tanke!

    Lycka till med allt!

  5. Bra skrivet Annelie, jag tror förresten att måste ha varit en delfin i ditt förra liv ;)

%d bloggare gillar detta: