Hur man får mer äventyr i vardagen

Annelie_Akim
Foto: Nanna Kreutzmann

En av mina favoritvänner heter Akim. Han är också är min träningskompis och tillika tränare i fridykning. Akim är dessutom inspirerande. Han sålde sin fridykningsskola och köpte en stor segelbåt för några månader sedan. Han hade aldrig seglat förut och hade ingen aning om hur man gjorde. Men han köpte båten i havet, kollade på youtube hur man gör när man seglar – och så seglade han iväg.

Det roliga med Akim är att han inte ens tänkte på att han tog en stor risk. Han tänkte inte “hur skulle jag kunna segla en så stor båt helt själv?”. Han ville segla, harpunfiska och fridyka från en båt, och i framtiden leva på och från båten. Han seglade själv båten från Tunisien till Lampedusa där båten renoveras och vi nu är och tränar.

Det är ett stort äventyr han har påbörjat. En gemensam nämnare för de flesta äventyr är att de innefattar någon typ av risktagande.

Det kan vara bra att vara medveten om vad ordet risk betyder för dig. Bara för att jag skriver ordet betyder det inte att det är förknippat med riskerna man tar i “extrempsporter”, där det snarare handlar om att undvika risker. Om du definierar dig som en “sådan som inte tar risker” kan det vara bra att fundera över vad som händer om man aldrig tar risker.

Om du inte vill ta risker kan du bara röra dig i kända marker, och där finns inget nytt att upptäcka. Man begränsar isåfall sitt liv till en väldigt liten yta. Där finns inget äventyr. Där finns kanske heller ingen rädsla eller smärta. Det är tryggt att stanna på sin hemmaplan. Men världen är stor.

Att ta en risk handlar om att vara kreativ. Det finns flera olika sätt att ta risker i vardagen. Till exempel:

 • – pressa gränserna i din träning (och riskera skador) men bli starkare/bättre/snabbare
 • – ät något du aldrig ätit förut (riskera att det smakar äckligt eller att du får gå hungrig)
 • – börja prata med en främmande människa (och riskera att bli nobbad/ignorerad)
 • – gå en ny väg till jobbet (riskera att bli sen) men se något nytt
 • – gör något idag som du aldrig gjort förut (riskera att vara nybörjare/bli rädd)
 • – gör en vardagsuppgift på ett helt nytt sätt (riskera att misslyckas)

Risktagande är förknippat med rädsla. Men rädsla är bra! Vad skulle hända om vi inte kunde känna rädsla? Vi skulle antagligen inte klara oss särskilt länge eftersom rädsla säger till oss att något kräver uppmärksamhet och försiktighet. Dessutom vore nog livet lite mindre spännande om inte rädslan fanns. Hur vore ett liv utan fjärilar i magen, utan den pirrande känslan i ryggraden?

För att våga ta risker krävs mod. Så här blir du modigare. Eller satsa på att bli mer amerikanskt modigare!

Båtkapten Akim Ladhari nedan. Lampedusa i bakgrunden. Här kan du läsa mer om fridykning, harpunfiske och seglingarna han kommer göra.IMG_2410 

Annonser

5 kommentarer på “Hur man får mer äventyr i vardagen

 1. Tack. Det här behövde jag läsa – just precis idag.

 2. Tack Jerre!! Eller hur? När det gäller mindre risker som att prata med en främling, så handlar det om att bara-göra-det, våga! :) Med större utmaningar och en portion passion så kommer det bli ett fantastiskt äventyr…

 3. Otroligt bra skrivet Annelie, som alltid!
  Tänk om fler vågade, tänk om fler inte tog så otroligt allvarligt på alla situationer i livet och gör det mesta till en rolig grej, skaffar sig lite mer självdistans, vågar utmana sig själv osv.
  Tycker din gode vän gjorde helt rätt, så länge man har ett mål och verkligen jobbar för det så faller oftast alla bitar på plats så småningom!
  Fortsätt inspirera!

 4. Hej Olle,
  Det var många frågeställningar i din kommentar. Jag uppfattar det som om du blev upprörd över att båtens kapten inte verkade vara förberedd. Det var isåfall mitt misstag att inte berätta om alla förberedelser han gjorde och alla risker han var medveten om innan han gav sig av på seglatsen. Självklart förbereder jag mig också mycket nog och är medveten om risker i de sporter jag utför.

 5. Annelie… Jag ser dig som en fantastiskt människa, och en förebild i väldigt många avseenden, men här sjönk du faktiskt några pinnhål i min aktning. Jag hoppas att jag missfröstår dig, eller anser du det verkligen föredömligt att man skaffar sig en stor segelbåt, kollar lite på youtube, och sen sticker iväg? Jag vet såklart inte vad du menar med ”stor” i det här sammanhanget, men det krävs ju papper för att få framföra båtar som är större än 12 x 4 m t ex. Är det kanske en del i risken…? Det är väl en sak att utsätta sig själv för risker, men det är f-n inte ok att utsätta andra (vilket är precis vad man gör om man ger sig ut i en båt man inte kan hantera)! Är det kanske ok att göra samma sak med en lastbil?

  Dessutom, om man nu ska utsätta sig själv för en risk är det väl vettigt att läsa in, och förbereda sig, så mycket som möjligt innan man ger sig iväg? Hur gjorde du när du åkte till Himalaya första gången? – In till Naturkompaniet, köpte lite grejer, kollade på youtube…?

  Näe, nu måste jag sluta, annars blir det ju hur långt som helst…

%d bloggare gillar detta: