Om 81% män och vad jag längtar efter på nästa berg

Att bestiga berg är så oändligt mycket mer än att stå på en topp. Jag längtar efter att sova i tält. Jag längtar efter att andas tunn luft, att stå utanför tältet och titta på en stjärnklar himmel  och höra den obeskrivliga tystnaden i bergen. Jag längtar efter enkelheten i att bara klättra uppför, äta, dricka, sova, tänka. Jag längtar efter fokuset på att överleva och göra det så bra som möjligt. Det är här du kommer tycka att jag är galen, men jag längtar faktiskt efter att det ska bli sådär jobbigt. Jag hoppas det kommer vara riktigt kallt, blåsa en iskall vind och kanske to m ett ymnigt snöfall som gör det svårt att se och gå rakt. Jag hoppas få huka mig framåt, kämpa för varje steg uppåt, känna hur ansiktet är så nedkylt av vinden att det är svårt att prata. Nej, det går inte att prata för vinden överröstar alla andra ljud. Då är jag som bäst. Då är jag lugn, oerhört fokuserad. Stark. Jag och elementen. Men jag längtar också efter en vilodag i baslägret. Kanske ljudet av lätt snöfall mot tältduk, men ändå så varmt så att tältet är öppet, så att jag kan titta ut då och då medans jag läser en bra bok. Ah!

Idag åker jag till Aconcagua i Argentina för att göra det ovan. Det är en av de 7 summits, och min femte av de sju. Det har även kallats ”poor man’s Everest”, eftersom det är ett högt (6962m) men ändå tekniskt ”lätt” berg. Det i sin tur gör att många oerfarna klättrare kommer dit för att testa. Ca 8-9 personer dör varje klättersäsong på aconcagua. Jag tycker det är intressant med statistik kring bergen jag åker till, men i detta fallet verkar det inte finnas mycket eller pålitlig statistik.
– Ca 81% av de som åker till berget är män. Så även i min grupp. Jag och 4 okända män (känner iaf en av dem denna gång).
– Bara Ca 30-50% av klättrarna når toppen (!)
– De flesta misslyckade toppförsök beror på dåligt väder.

Jag kommer testa en satellitlänk via Iridium så kanske kan jag uppdatera med bilder längs vägen. Tack Telemar för hjälpen med det! Ett stort tack också till friluftskocken Anders Klint som supportar mig med lite specialfrystorkadmat utan tillsatser. Och tack ERV för att ni försäkrar mig med en extrem försäkring på berget!

Aconcagua. Foto från Wikipedia.

1024px-Aconcagua_13

Om du vill veta vad vi har för väder, kolla här:

Annonser

3 kommentarer på “Om 81% män och vad jag längtar efter på nästa berg

  1. Kommer gå skitbra Annelie! Kör hårt nu och njut av naturen :-) Det blir Aconcagua för oss nästa år istället (trion från Elbrus), då jag fick jobb i London. Tur att berg står kvar! :-)

  2. Kul att du åker tidigt på säsongen då det ska finnas mer snö redan på lägre höjd, lycka till!

%d bloggare gillar detta: