Hur det är att vara en sponsrad äventyrare, och hur man hittar bra sponsorer.

Jag vaknar till liv i en snötäckt granskog. Det är fortfarande morgonmörkt ute och dunkelt mellan träden, men snön lyser upp marken. Luften är frisk och det luktar berg. Nyvaken är jag på väg uppåt. Jag gillar uppförsbackar. Mina tankar har inte riktigt kommit igång, men mitt i backen blir jag plötsligt överväldigad av tacksamhet.

För det här är en del av mitt jobb som äventyrare. Löpturen uppåt är träning för att bestiga Aconcagua om några veckor. Jag är här med min samarbetspartner Tierra för att vara med på Fenix koncernens internationella konferens i alperna (Fenix har varumärkena Tierra, Fjällräven, Primus, Hanwag och Brunton, samt Naturkompaniet). Vi ska prata framtid, kläcka nya ideér och dessutom inspirera resten av företaget till stordåd genom en föreläsning. Så nu kombinerar jag backträningen med att förbereda inför en föreläsningen. Jag vet hur jag ska börja.

För jag minns hur det började. Första gången jag nog såg en tierrajacka var när jag som 10-åring bestämde mig för att bestiga mt. Everest. Den första svenska Everest expeditionen var sponsrad av Tierra, och det var då jag såg berget på TV och bestämde mig. Så började jag min långa klätterkarriär. Som 14-åring hade jag detn stora lyckan att få göra prao på Naturkompaniet. Jag gick med drömmande ögon och kände på de vattentäta materialen och klämde på dyra karbinhakar. När en äldre klätterkompis några år senare frågade om jag ville jobba extra på Tierrabutiken också behövde jag inte tänka mig för innan jag tackade ja. Den hemtrevliga tierrabutiken med trägolv och soffor blev som ett andra hem och arbetskamraterna blev vänner som jag fortfarande har kvar. När jag så äntligen insåg att det var dags att bestiga höga berg var det självklart att det var Tierra jag ville ha närmast kroppen och hjärtat. Och de tackade ja. Jag skulle använt deras kläder även om de inte tackat ja.

Jag kallar dem inte sponsorer, för det är inte det det handlar om. Det handlar om ett samarbete. Vi hjälper varandra framåt, uppåt. Jovisst får jag betalt för hjälpen och jag får fantastiska kläder så att jag har möjlighet att genomföra mina expeditioner. Men jag hjälper dem också. Jag testar kläder, skriver texter, levererar bilder, föreläser för kunder och interna samlingar och hänger med på relevanta mässor och pressvisningar.

Jag vet inte om jag ska kalla det tur, men alla mina samarbetspartners (företagen bakom Tierra, Devold, Exped och Bliz) råkar vara fantastiska personer. Och det är viktigt. De är också friluftsintresserade, passionerade och har egna äventyr på gång. Jag tror det är viktigt med den personliga kontakten och att man förstår varandra. Och att det inte finns någon press. Om jag befinner mig i en farlig situation på ett berg eller i havet vill jag inte tänka tanken “min sponsor blir arg om jag misslyckas, jag måste chansa på att det går”. De tvingar mig inte till någonting, inte ens till att skriva det här :-)

Många har frågat mig hur man ska gå tillväga när man letar samarbetspartners. Här är mina tips:
1. Vilka produkter gillar du och känner du någonting för? Ta kontakt med marknadsansvarig eller huvudansvarig.
2. Fundera på vad du kan föra med dig till ett samarbete. Hur kan ni hjälpa varandra?
3. Skriv ner en tidsplan och en budget över vad du vill ha sponsorhjälp med
4. Lägg upp några olika nivåer/budget av samarbete och vad du kan erbjuda varje nivå
5. Skicka över ett “CV” och din plan och få till ett möte för att se om ni kommer överens.

Såklart tog jag lite bilder i de vackra miljöerna:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Namnlöst-2 kopia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Namnlöst-1 kopiaOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det var extra kul att se den här bilden i workbooken. Den här utsikten stod jag framför på riktigt för några veckor sedan!
4OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min föreläsning i full rulle OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här bilden tog jag uppåt mot kvällens snöfall i ljuset från en eld!

Annonser
%d bloggare gillar detta: