5 BRA SÄTT ATT HANTERA EN IDROTTSSKADA ELLER ETT PROBLEM

Tänk dig att du är ute och går en vacker sommardag. En liten sten har fastnat i din ena sko. Den skaver lite mot foten och är obekväm, men det är så trevligt att gå och du har inte lust att avbryta promenaden bara för att skaka loss stenen ur skon.

Det är bäst att ta hand som små saker medans de är små.

Varför skriver jag detta: Jag är inne i en period med intensiv och väldigt rolig träning. Jag är på gränsen till träningsnarkomani. Jag har tränat mellan 3-5 timmar om dagen och jag blir starkare och bättre för varje pass, och blir inte trött! Det är en underbar känsla. Och då är det lätt hänt att jag tar i lite för mycket, bara för att det är så kul att ta i. Efter några pass där viss utrustning saknades märkte jag att ena axeln kändes som den ville gå ur led. Jag använde lite mental styrka och ignorerade det helt. Det lyckades bra tills axeln var så ostabil att jag knappt kunde bänkpressa längre. Eftersom bänkpress är en favoritövning var det dags att reagera.

Jag blev arg.
Jag blir arg på väldigt få saker (trångsynthet, symaskiner,orättvisor, tennis), men allra mest arg blir jag om någon försöker hindra mig från att träna. Någon, i det här fallet, heter Axel.

När ilskan gått över (någon timme senare) hanterade jag det hela på ett bättre sätt. Här är några tips för fysiska och mentala handlingar, om det skulle hända dig. Och påminnelse till mig själv, om det skulle hända igen.

1. Leta efter snabb och bra hjälp för att göra något åt skadan. Fokusera och gå ”all in”. Kolla även alternativ behandling. Fråga efter råd. Jag ringde en av göteborgs bästa idrottsrehab (IFK kliniken) som efter ett beskrivande samtal bestämde att jag måste träffa en läkare. Jag vill inte träffa en ”vanlig” läkare som säger till mig att vila. Jag behöver en idrottsförstående läkare. De 3 bästa idrottsortopederna i göteborg hade semesterstängt. 4 telefonköer till allmänna ortopeder gav bara ett tidsförslag i oktober. En vädjan på facebook gav en massa förslag från fantastiska vänner. Jag följde upp alla som fanns i göteborg. Tid inbokad imorgon för undersökning och en första behandling.

2. Undvik att gå ner dig mentalt. Inse hur obetydlig skadan är egentligen. Jämför med andra som har betydligt värre skador eller händelser i livet. Passa på att vara tacksam för alla andra delar av kroppen som fungerar bra.

3. Kom på andra saker du kan träna, trots skadan. Det finns alltid andra kroppsdelar och saker man kan träna: rörlighetsträning för andra delar av kroppen. Balansträning. Konditionsträning på ett nytt sätt i någon ny sport. Mental träning.

4. Fundera över hur du kan undvika att det händer igen. Finns det andra svagheter i kroppen som kan vara bra att skadeförebygga?

Untitled-1 copy5. Undvik att bli tagen på bar gärning. Detta ovan är såklart inte det bästa att göra med en konstig axel :-)

När jag skrivit ovan insåg jag att punkterna kan tillämpas på andra problem också. Först försöker man lösa problemet från grunden. Går inte det får man hitta alternativa vägar runt problemet!

Annonser

3 kommentarer på “5 BRA SÄTT ATT HANTERA EN IDROTTSSKADA ELLER ETT PROBLEM

  1. Jobbar som sjukgymnast sen många år och älskar kajakpaddling.
    Diskuterade med en patient idag om hur man hittar skillnaden mellan att kroppen gnäller för att den vill slippa en jobbig utmaning och att den gnäller för att den är på väg att skadas.
    Som ägare och förvaltare till våra kroppar gäller det att vara lyhörd för kroppens signaler. Det tar tid att lära sig nyanserna i signalerna och att komma förbi sin egen ambition eller envishet som kan störa omdömet.
    Men det är väl vad livet handlar om: Att lära sig hur man lever!

  2. Vi borde nog alla träna mer, men det kan vara lite jobbigt rent mentalt att tända till igen efter att ha lämnat hemmet vid 6:40 och komma hem igen vid 17:30. Speciellt för de som har barn.

    Men när man väl kommer igång med träning så kommer energin – man fylld av den och det är så skoj. Men det gäller så klart att vara medveten om sina gränser – att pressa sig till en skada är bara dumt. Gjorde det själv en gång då jag lyfte vikter, gjorde yogalates och bouldrade samma vecka. Fick en axelskada som tog ca 3 veckor att läka.

%d bloggare gillar detta: