På träningsläger i fridykning och konsten att utmana kroppen

Idag hade jag så mycket mjölksyra i benen att jag nästan inte orkade simma upp. Det var inte mer än 10 meter kvar till ytan, men jag hörde mig själv tänka ”nu orkar jag snart inte simma mer”. Såklart orkade jag som vanligt simma upp till ytan, trots en negativ tanke. Det var då det slog mig – vilken otroligt konstig sport fridykning är. Man håller andan och tar i så att man spricker av syrebrist och mjölksyra. Olikt alla andra sporter.

Men det är det som träningen ska handla om i vilken sport som helst. För att man ska bli bättre måste man utmana och pusha sig själv. Kroppen måste fysiologiskt brytas ner för att den ska bygga upp sig och anpassa sig till det jag vill att den ska klara.

Så nu håller jag på att träna stenhårt. Det blir omkring 3 timmar i vattnet + ytterligare 2 timmar träning på land. Och jag älskar det! Jag älskar känslan av att använda kroppen, av att verkligen vara en del av havet och att det går bra. Jag har inte fridykt på 5 månader, men idag, andra träningsdagen var jag nere på 80m och satte ett personbästa i dyk på tomma lungor (utandning) till 20m. Det verkar lovande inför framtiden och jag är jätteglad! En del av glädjen är att ha grymma träningskompisar. Jag tränar med Akim och ibland någon mer från Blue immersion/freedive dahab

Men när jag dyker djupare än 100m är den ”vanliga” träningen slut. Vid de djupen samlar man på sig kväve och det blir farligt att göra för många upprepade dyk. Men det är inte för om en vecka, så den närmsta underbara veckan ser dagarna ut ungefär så här:

6.00 Meditation/mental träning 30 min
6.30 Lungstretching och yoga 45 min
7.15 Andhållningsträning, 20 min
7.45 Frukost (äggröra och fruktsallad)
9.00 Ankommer till blue hole och dricker varmt citronte.
10.00 – 13:00 fridykningsträning.
Värmer upp med några grundare dyk, sedan ett djupdyk i variabel vikt mellan 70-90 meter + två grundare konstantvikt-dyk till mellan 50-60m med extra vikt.  Avslutar med några dyk på halvt andetag och några dyk med tomma lungor.
13.15 Lunch på den fantastiska restaurangen aqua marina vid blue hole. Sallad och ägg och hommus.
14.00 Powernap
14.30 Svarar på mail, skriver på projekt och jobbar med PUMT-kursen. Äter lite snacks.
16.45 Yogapass och lätt styrketräning, 45 min
18.00 Tidig middag
19.30 Mer PUMT-kurs eller kort film/återhämtning
21.30 Mental träning
22.00 Läggdags

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Träningskompisar: Akim och Jin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Känslan när man simmar över korallrevet och ser ner i det mörkblå, 100 meter djupt…

3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


2
Efter 3 timmar i vattnet finns alltid plats för att titta på fiskar och leka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
B
lue hole.  Ovanligt stilla.

Annonser

4 kommentarer på “På träningsläger i fridykning och konsten att utmana kroppen

  1. Wow! Lät som ett härligt upplägg på dagarna ! Jag är imponerad över din energi och målmedvetenhet :)

%d bloggare gillar detta: