När vi vill må bra – varför gör vi då saker som vi mår dåligt av? PUMT blogg #8

Det tycker jag är konstigt. Fullständigt ologiskt, till och med. Frågeställningen ovan är en av de som min engelska favoritmunk under tystnadsretreatet ställde. Nej, munkarna behöver inte vara tysta – de är vårt största stöd under retreatet och ger oss relevanta tips och föreläsningar. Den engelska munken Tan Dhammavidu är min favorit för han vet hur västvärlden funkar, samtidigt som han har insikt i hur östvärlden och dess filosofi funkar. Dessutom har han humor. Jo, man får gapskratta på ett tystnadsretreat.

Jag stöter på frågan igen, när jag äntligen fortsätter med min PUMT-kurs på slh. nu

Tan Dhammavidu pratade mycket om lycka. Buddhismen grundar sig inte alls på lidande och obehag. Snarare är Buddhismen den absolut tidigaste forskningen kring psykologi och hur våra hjärnor funkar. Siddharta Gautama, som levde för 2500 år sedan insåg tidigt att vi alla har en och samma stora drivkraft: Vi vill vara lyckliga och undvika allt som gör ont på olika sätt. Så tillbringar vi hela våra liv med att göra just det. På en mängd olika sätt.

Därför är frågeställningen ovan så ologisk. Inte för att vi alltid skulle göra saker vi mår dåligt av, men ofta verkar de vara omedvetna. Varför umgås vi med personer som tar all vår energi? Varför äter vi mat och dricker saker som vi vet att vi kommer må dåligt av senare? Varför bryr vi oss inte om kroppens tecken på ohälsa? Varför begränsar vi oss själva när vi kan så mycket mer? Jag vet inte säkert, men jag har en teori. Jag tror det handlar om en stor grundval: Att vi följer våra gamla vanor. Det gör oss lata och trygga. Vilket man skulle kunna tro att man mår bra av, men det tror inte jag. Jag tror att man alltid kommer må bäst av att utvecklas. Och det kan man inte göra om man följer gamla vanor.

Att försöka hålla fast vid något – det är ologiskt, eftersom allting förändras hela tiden.

Hur slutar man göra sådant man inte mår bra av? Jag tror all förändring börjar i medvetenhet. Man måste bli medveten om vad man gör och varför. Och sluta skylla på omgivningen och omständigheter. Du kan inte påverka andra eller sådant som händer omkring dig. Du kan bara påverka dig själv.PUMT-bloggen är en ”blog-in-blog” här så långe jag läser kursen Personlig kompetensUtveckling genom Mental Träning. Jag ”upptäckte” mental träning i tidig ålder och har upplevt vilken fantastisk skillnad den gjort i mitt liv. Nu läser jag PUMT som ett delmål i att öka min kompetens och utbilda mig till Mental Tränare för att kunna hjälpa andra inom mental träning. Men PUMT är inte bara en kurs, det är en resa. Man lär sig mycket genom att resa, och jag gillar att resa tillsammans med andra, så jag tänker dela med mig av sådant jag upptäcker under kursen här! Här kan du läsa mer om PUMT. Eller läs här om WebPumt

Annonser

2 kommentarer på “När vi vill må bra – varför gör vi då saker som vi mår dåligt av? PUMT blogg #8

  1. Lästips om du hinner utöver din egen kurslitteratur:
    Himmel och helvete och allt däremellan av Anna Kåver

%d bloggare gillar detta: