En god jul enligt en koltrast

Jag tror inte det beror bara på högre ålder, utan något annat också. Jag har nämligen blivit intresserad av fåglar. Jag gillar alla djur, men har på det senaste haft många fågelmöten som berört. Ur en objektiv synvinkel tycker jag fortfarande det är jättehäftigt att det finns ett liv som kan ta sig fram genom luften på ett så oberört och naturligt sätt. Fåglar är vackra.

När jag var liten brukade jag ha konversationer med en koltrast. Han satt alltid i en gran och pratade samtidigt som jag brukade leka på trallet. Jag hängde i trapetser och ringar, klättrade i träd och satt då och då still och pratade med koltrasten. Den och strandskatan är mina favoritfåglar. De har liksom integritet. Koltrastens vetenskapliga namn är merula, som betyder ensam.

En jättefin koltrast har slagit sig till ro vid mina föräldrars hus. Jag vet inte vart han bor, men han äter här. Och han har skapat en rutin och ett revir. Han älskar äpplen. Mamma eller Pappa sätter ut ett äpple på en gren varje morgon. Är de något sena så spatserar han runt runt, vinklar upp huvudet mot grenen där äpplet brukar sitta och stirrar med ena ögat på den tomma platsen. En gång glömde mamma att sätta upp äpplet på morgonen. Hon hade dåligt samvete på förmiddagen och ringde pappa som åkte hem tidigare för att ge äpplet till trasten. Jag undrar vad han tänkte. Om han kände sig sviken. (trasten alltså, inte pappa).

En gång när jag var hemma kom en ekorre och gav sig på äpplet. Trasten blev märkbart irriterad, men vågade inte säga till. Han burrade upp sig till en stor svart boll och satt bara på marken och noterade med ena ögat varje rörelse som ekorren gjorde. Nuförtiden skrämmer trasten bort andra större fåglar, som skator. Han har det bra.

Jag vill avsluta den här god-jul hälsningen med en stor tacksamhet! Tack alla ni som läst mina bloggar och hejat på mig! Hoppas ni har det bra!

Om tacksamhet, från SHL’s mindtrainer julbrev

Om du har mat i kylen, kläder i skåpet, tak över huvudet och en säng att sova i    
– då är du rikare än 75% av världens befolkning

Om du har pengar på banken och lite också i plånboken
– då tillhör du de 8% rikaste i världen

Om du vaknar på morgonen – mer frisk än sjuk
– då har du det bättre än den miljon människor som dör denna vecka

Om du aldrig upplevt krigets fasor,  fångenskap eller tortyr
– då kan du skatta dig lyckligare än åtminstone 500 millioner människor i världen

Om du håller huvudet högt med ett leende och är positiv och tacksam
-Då är du att gratulera eftersom många – som verkligen har anledning att visa och känna tacksamhet – inte gör det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
trast

Annonser

3 kommentarer på “En god jul enligt en koltrast

  1. Tittade in på din Stilla natur-blogg – jättefin!!
    Ja, tacksamhet kan man inte påminnas för mycket om…

  2. Aaa, jag känner igen mig! Och jag förstår hur din mamma kände sig. Idag har jag bjudit mig själv på sovmorgon och ”mina” koltrastar har fått vänta en stund på sin mat. Det är ett litet gäng på 11 svarta bollar.

    Tacksmahetstexten är så bra, verkligen något att ägna sina tankar åt. God fortsättning på Dig!

%d bloggare gillar detta: