Det är nu det gäller! Bland julklappar, nostalgi och barnasinne


Om man letar och vågar släppa sina tankar lösa, då kan man hitta mycket mer än vad som är synligt för ögat. Fantasi, inbillning och nostalgi är fint. Jag juljobbar på min favoritbutik Naturkompaniet och slår gärna in paket. Mitt i en rosettknytning försvinner jag iväg till paketets slutdestination. Paketet kommer förflyttas från julgranens fot, byta händer och kärleksfulla tankar. Någon som hoppas att någon annan ska bli glad. Det är fint.

Mitt i stan, som jag helst undviker. Men i butiken finns så mycket mer än julhandel. Där finns allt från mina gamla vänner, massa minnen från roliga arbetsdagar och mitt första prao-jobb för 16 år sedan, julklappsstress, lusten att hjälpa och ge. Där finns drömmar, äventyr och resor. För mig finns också en hälsosam mängd med nostalgi. Jag försvinner in i ordet nostalgi.

Igår var jag och min sambo på juliga liseberg. Efter några minuters tystnad och filosoferande menade han att så mycket av vad vi gör är ett sökande efter barndomen. Efter enkelheten och lekfullheten. Hela julaftonsfirandet, att vara ute och leka i snö, obrydd, klättra upp på saker och åka ner. Jag som är en stor vän av enkelhet håller med. Blir lite sorgsen över att enkelheten i julfirandet går förbisett ibland. Att det inte är paketen och shoppingen som är det viktigaste. Utan att ta det lungt. Njuta. Stanna. Blunda. Andas.

Enligt wikipedia så är nostalgi längtan efter ett ofta idealiserat förflutet. En av mina favoritfilosofer Immanuel Kant lär ha sagt att det handlar mest om längtan efter ett , snarare än där.  Jag tänker på farmor och hur hon brukade vara med och fira jul med oss. När jag funderar på nostalgi blir jag plötsligt sorgsen. Det resulterar i en insikt i att nostalgi är samma som att missa vad som pågår nu. Om några år kanske du är nostalgisk om vad du höll på med just idag. Och just då är ögonblicket förlorat. Det är nu vi måste vara här. Stanna. Blunda. Andas. Kom tillbaks.

Jag har en citat i orginal gjord av munken Thich nhat hanh nedan. Det är en bra påminnelse.

thisisit
Ps. Notera hur jag undvek att använda det tyvärr överanvända ordet ”mindfulness” :-)

Annonser

6 kommentarer på “Det är nu det gäller! Bland julklappar, nostalgi och barnasinne

 1. Det behöver du inte göra heller :) Och det var inte min mening att få det att framstå så.

 2. Tack.
  Det känns inte rätt för mig att jämställa mindfulness med en religion.

 3. Tack Anna! Det var roligt att höra. Önskar dig en glädjefylld jul och ett vackert nytt år!

 4. Vi människor har en tendens att vilja hitta en lösning som förklarar allt och gör det enklare att leva (religion/mindfulness), men livet är ju så mångfacetterat! Önskar dig också goda helgdagar, hur du än väljer att ”fira” :-)

 5. Bra. För mindfulness handlar om så mycket mer än att vara i nuet.

  Till exempel att även om jag själv valt att inte fira jul hindrar det inte att jag önskar dig en God sådan av hela mitt hjärta!

 6. Önskar dig en underbart skön jul och ett gott nytt år.
  Och tack för en inspirerande och glädjefylld blogg.

  Kram,
  Anna

%d bloggare gillar detta: