mountainmind, livet och Scarpaskor

När jag är i bergen hamnar jag (efter en del övning och erfarenhet) i ett tillstånd jag kallar ”mountainmind”. Det är ett tillstånd där allting är enkelt, men samtidigt viktigt och allvarligt. Mitt liv hänger på ett gott mountainmind. I ett sådant mindset försvinner allt ovidkommande. Allting prioriteras enligt att mitt första ansvar är att ta hand om mig själv så att jag alltid är vid god funktion. I bakgrunden ligger alltid nödvändigheten i att vara tillräckligt varm, ha druckit och ätit och hushålla med rörelseenergi och syre. Till detta kommer en framförhållning i att se till att bibehålla dessa tre. Till detta tillkommer nästa viktighet i att hålla koll på omgivningen och de övriga i teamet. De är lika viktiga för min överlevnad. Jag var så gott som alltid beredd på att göra en ”self-arrest”; att slänga mig ner i snön och hugga isyxan djupt ner för att bromsa mitt och de övrigas fall. I mitt huvud fanns bilder och visualiseringar av möjliga farliga situationer och hur jag skulle lösa dem.

Det är jättebra att ha mountainmind i bergen. Men det lustiga är att det biter sig fast i sinnet.  Vilket kan göra det lite svårt att komma in i ”vanliga” livet igen. Vad som är helt fullständigt oviktigt i bergen, som mail, kalendern, TV och att läsa morgontidningen – känns fortfarande oviktigt. Jag lyckades ta mig igenom tre veckors mail på en dag, och sedan var jag helt slut. Jetlaggen tar ut sin del av slutheten, men åh – livet är så mycket enklare i bergen!

Jag var knappt hemma ett dygn innan det bar iväg på föreläsningsjobb och äventyr med SJ. På vägen hann jag också med ett trevligt besök hos min utrustningssupporter Uhrweder som bl. a är agentur för Scarpa skor och Powertraveller solladdare, trogna vänner som följt med på de senaste bergen. Jag fick ett par ursnygga vår/sommar-skor Visual canvas och ett par nya klätterskor för att inviga sommarens klättersäsong! Så ge mig ett par dagar till och mountainmind kanske vilar och blir trainingmind – för på måndag är det dags att sätta igång sommarträningen!


Scarpa och Volié pryder väggarna hos Uhrweders lager och kontor. Mina supersnygga nya skor i högra nedre hörnet!

Annonser
%d bloggare gillar detta: