PUMT-blogg #6 Några enkla inställningar som ändrar allt

Vissa grejer är så enkla att vi kanske måste försvåra dem. Vissa förändringar är så små, men ändrar så mycket. Fyra av dem handlar en av böckerna i PUMT-kursen om. Det är ca 30 böcker som ska läsas och refereras, och den här verkade vara den flummigaste. Inget jag såg fram emot. Baksidan hänvisade till både Schamanismen och uråldrig upplysning genom några överenskommelser. Och jag tror inte på enkla quick-fixes.

Så hittade jag dem, mellan raderna i den mycket-riktigt-halvflummiga boken; Enkel visdom. Mannen som skrivit boken hävdar att visdomen är uråldrig, men den passar aldrig så bra som just idag. För kanske är det så att vi människor ”domesticerar” oss själva så hårt in i det system som bestämmer vad som är möjligt och rimligt att vi begränsar oss själva. Kanske sätter vi istället upp bilder för vad som är ”perfekt”, och ägnar resten av livet att försöka nå den perfekta normen. Eftersom det perfekta är en illusion  uppnår vi den aldrig, utan man bestraffar istället sig själv eftersom man inte duger. ”Ingen misshandlar dig så hårt som du själv”, säger bokens författare Don Miguel Ruiz.

Han menar vidare att man genom några små enkla överenskommelser med sig själv kan förändra hela sitt liv. Jag är böjd att tro honom. För det första handlar om att man ska vara sann i sitt tal. Det är mycket större än vad det låter. Men orden är otroligt viktiga i våra liv. Det är vårt största kommunikationsmedel, både inom oss själva och med andra. Genom några ord kan du göra någon till världens olyckligaste, eller lyckligaste människa. Tänk dig! Och vad händer inom dig själv när du inuti huvudet säger ”jag klarar inte det här”, eller ”idag en är en fantastisk dag”. Lyssna på den inre dialogen i ditt huvud. Utan att döma.

Miguels andra tips handlar om hur vi ska förhålla oss lättare till omgivningen – genom att inte ta någonting personligt. Just därför att ingenting omkring oss är personligt där för dig. Nej, trafikljusen retas inte med dig. Och han därborta stirrar inte på dig för att du har olikfärgade sockor. Om någon du går förbi på gatan säger ”vad korkad du är” så säger det ingenting om dig, men mer om personen som sa det. Den personen är fullt sysselsatt med sina egna känslor, uppfattningar oh åsikter, och har ingen aning om verkligheten, eller dig. Ingenting andra människor gör beror på dig, det beror på dem själva. En oerhörd frihet blir din när du inte tar någonting personligt.

Ännu bättre blir det såklart när man inte tar någonting för givet. När vi slutar tro att alla andra tänker ungefär som vi, och att vissa saker inte förändras. Det enda vi kan veta med säkerhet, är att allting förändras. Därför är det ingen idé att ta dig själv för givet heller, att säga saker som ”jag är inte en sådan som kan springa”. Att ta saker för givet är att vara trygg. Vilket såklart också är en illusion eftersom allt förändras. För att sluta ta saker för givet måste vi öppna våra sinnen och ställa frågor.

Miguels sista råd för ett bättre liv är enkelt: gör alltid ditt bästa. Och kom ihåg att ditt bästa är olika från dag till dag, från situation till situation. Och den enkla anledningen varför vi ska göra vårt bästa är för att du kommer att leva intensivt, du kommer vara god mot dig själv och mot alla andra och handlingen i sig kommer skänka dig lycka. För att du gör den för lyckans skull, inte för att du förväntar dig en belöning.PUMT-bloggen är en ”blog-in-blog” här så långe jag läser kursen Personlig kompetensUtveckling genom Mental Träning. Jag ”upptäckte” mental träning i tidig ålder och har upplevt vilken fantastisk skillnad den gjort i mitt liv. Nu läser jag PUMT som ett delmål i att öka min kompetens och utbilda mig till Mental Tränare för att kunna hjälpa andra inom mental träning. Men PUMT är inte bara en kurs, det är en resa. Man lär sig mycket genom att resa, och jag gillar att resa tillsammans med andra, så jag tänker dela med mig av sådant jag upptäcker under kursen här! Här kan du läsa mer om PUMT. Eller läs här om WebPumt

Annonser

En kommentar på “PUMT-blogg #6 Några enkla inställningar som ändrar allt

  1. Du lyckades ju reda ut allt flum med massa bra och Intressant info:). Ett bra citat jag hört som stämmer lite in på du skriver det är : Dream it, Believe it, Achive it!!, det ligger rätt mycket i det:P:

%d bloggare gillar detta: