PUMT-blogg # 5: Motivation (eller: fredagkväll i en uppförsbacke och en lördagkväll i ett elljusspår)

Jag upphör aldrig att förvånas över skidåkning i pist. Sporten slår mig ibland i ögonen med en rejäl ”reality-check”. Tänk om en utomjording såg det här utifrån: mänskligheten som byggt upp hela system i att släpas och lyftas uppför backar för att sedan enligt bästa förmåga ta sig ner igen, iklädda hårda plastskor som sitter fast på långa brädor. För att sedan upprepa det gång, på gång, på gång. Meningslöst? Men jag älskar att åka skidor! Mitt i åket försvinner såklart alla tveksamheter om hur sporten ser ut i en utomjordings ögon. Det handlar dagens blogg om: motivation. Och meningsfullhet.

Meningsfullhet 

Dagens sista åk blir nämligen ett åk utan meningsfullhet. Vi har tagit oss högre upp i liftsystemet för att komma undan tjock dimma, men molnet slingrar sig om möjligt ännu tätare kring berget och alla skidåkare. 5 meter sikt åt alla håll. Jag och världens bästa och tuffaste pappa håller ihop så gott vi kan. Följer långsamt en lång röd backe nedåt så nära kanten som man kan se. Utanför dimman råder total tystnad. I en andningspaus påminner det om fridykning, att vara omgiven av en enda färg – i det här fallet vitt istället för blått. Då och då hörs kasande ljud från en annan skidåkare som ta sig ner jag-vet-inte-hur-långt-bort från mig. En mörk skugga närmar sig ovanifrån och hjärtat stannar till innan jag ser att det är kabinbanan som är på väg förbi. Vi kommer till slut ner, och oavsett hur kul jag faktiskt tyckte det var, så hade åkningen förlorat sin meningsfullhet, och vi förlorade motivationen.

För det som känns meningsfullt ger motivation. I en av böckerna som ingår i PUMT-kursen kallas motivation för ”livets kärna”. Kanske är det just vad det handlar om. Motivation är en del av svaret på frågor som:
– Vad får dig att stiga upp ur sängen på morgonen?
– Vad vill du uträtta i livet?
– Vad är meningsfullt för dig?
Bara för att jag inte finner någon mening i att titta på 20 personer som springer runt på en arena och jagar en boll, så är det otroligt meningsfullt för andra. Jag finner mening i skidåkning, och att gå uppför olika höga och branta backar, vilket helt säkert verkar meningslöst för andra. Det är oviktigt. Det viktiga är att det ger motivation.

För det är med motivation jag ger mig iväg efter dagens sista skidåk. Duggregn och 4 grader varmt. Jag joggar förbi en after-ski bar och känner ögonen i ryggen när jag är på väg uppför den jordiga delen av skidbacken. Då händer något i kroppen och huvudet. Igenkänningsfaktorn, meningsfullheten i att ha ett mål. Jag tar mig upp till backens topp och stannar inte ens innan jag joggar neråt igen, kroppen full av välbefinnande och mjölksyra. Stannar några hundra meter från after-ski baren och vänder uppåt för en topptur till. Varför? För att jag har ett mål. Mål ger motivation och meningsfullhet. Även en fredagkväll.

Två ”hemligheter” till mer motivation 

Kvällen efter är vi hemma igen, och det är dags för nästa träningspass. Den här gången är jag inte ensam. Tyvärr hälsar vi sällan på varandra i Sverige, men vi som träffas i elljuspåret en lördagkväll, vi hälsar på varandra. Ler igenkännande, med motivationen glittrande i ögonen. Troligtvis finner de löpningen meningsfull för att de, precis som jag, har ett mål. Det är ena ”hemligheten” till mer motivation.
Den andra delen av motivation är enkel. Du behöver bara svara på några frågor: ”vad är viktigast för dig?” och/eller ”vad tycker du är meningsfullt?”. Det bästa av allt är att det inte finns något facit. Bara du vet svaret. Lägg ihop svaret ovan med att sätta upp ett mål och motivationen är din!PUMT-bloggen är en ”blog-in-blog” här så långe jag läser kursen Personlig kompetensUtveckling genom Mental Träning. Jag ”upptäckte” mental träning i tidig ålder och har upplevt vilken fantastisk skillnad den gjort i mitt liv. Nu läser jag PUMT som en del-väg i att öka min kompetens och utbilda mig till Mental Tränare för att kunna hjälpa andra inom mental träning. Men PUMT är inte bara en kurs, det är en resa. Man lär sig mycket genom att resa, och jag gillar att resa tillsammans med andra, så jag tänker dela med mig av sådant jag upptäcker under kursen här! Här kan du läsa mer om PUMT. Eller läs här om WebPumt

Annonser

3 kommentarer på “PUMT-blogg # 5: Motivation (eller: fredagkväll i en uppförsbacke och en lördagkväll i ett elljusspår)

  1. Visst är det så! En vis man sade en gång: ”det är svårt att njuta av nuet om man inte vet vart man ska”.

  2. Att bada i Skälderviken i strålande solsken efter två timmars löpning tycker jag är meningsfullt. Det var ca 5 grader i vattnet så jag stannade inte i särskilt länge. Efteråt kändes det gudomligt. Särskilt att berätta för grannarna att årets första dopp (i Sverige) var avklarat.

    Nu känns det motiverat att redan nästa år klara av Marathon des Sables i Marocko.

    Kort sagt: en påskhelg på Bjärehalvön ger motivation och inspiration och känns otroligt meningsfull.

    Simba

  3. Vad intressant perspektiv med att försöka se på skidåkning utifrån en utomjordings perspektiv, det var rätt rolig läsning:) Jag tycker du har en bra poäng i ditt inlägg att motivation är kopplat till målsättning. Det ska vara något utmanande för att vilja nå sitt mål då blir man båda engagerad, får motivation, jävlar anamma och massa energi:).

%d bloggare gillar detta: