Mental träning i 50 år!

Det finns ögonblick i livet då en liten händelse förändrar allt. För mig inträffade en sådan händelse på Göteborgs stadsbibliotek för femton år sedan. Det var när jag första gången kom i kontakt med mental träning. Jag var en fanatisk sportklättrare och var på biblioteket för att leta träningslitteratur. Så hittade jag på hyllan Lars-eric Uneståhls böcker och kasettband om mental träning. Det var som om någon (lars-eric?) tände en glödlampa i huvudet. Jag såg klart och tydligt varför jag inte klättrade bättre eller vann fler tävlingar – för min hjärna jobbade inte med min kropp. Den mentala träningen gav relativt snabbt resultat i klättringen. Jag blev mindre nervös inför tävlingar och klarade svårare grader. Men viktigast av allt var att hela resten av livet och vardagen förändrades till hundra gånger bättre och enklare. Sedan dess har den mentala träningen och mitt intresse för idrottspsykologi slagit följe med mig genom djupdyk och bestigningar av höga berg. Och jag har på senaste år slagit följe med ursprunget – Skandinaviska ledarhögskolan. De och alla där är en stor källa för inspiration och energi! Tack!

SLH är bra på att hitta skäl att fira. Det här vårmötet firades bland annat att 2012 kommer bli det bästa året någonsin, och att det var 50 år sedan Lars-eric Uneståhl gjorde sin första avhandling inom mental träning. Det är alltid ett skäl att fira att så många mäniskor som har samma intresse (en bättre värld) sammanstrålar en hel helg. Det är fantastiskt vilken stämning människor kan skapa tillsammans när alla har liknande grundvärderingar! I luften kring vårmötet låg en känsla av glädje, värme och öppenhet som är svår att hitta i andra sammanhang. Jag kan inte låta bli att fundera på hur vårt samhälle skulle kunna se ut om alla jobbade med personlig utveckling för att bli lyckligare. Lycka smittar! Och jag smittas av tacksamhet. Jag blir så tacksam till alla som vill dela med sig och hjälpa! Ett extra stort tack till Olof Röhlander för hans jobb, humor, fina tips och vilja att dela allt han kan och lärt sig.

                                                                               Lars-eric Uneståhl värmer upp publiken inför Igor Ardoris föreläsning om ”själförsvar”

Många har en föreställning om att personlig utveckling handlar om att man ska bli en bättre människa. Men bara formuleringen ”bättre människa” tyder på att man nu skulle vara en dålig människa som inte duger som man är. Det är en slags våld mot sig själv att vilja bli bättre. Och få blir bättre med hjälp av våld. Personlig utveckling är just vad det heter. Att utvecklas som person – för att man mår bra av att utvecklas. Att stå still i utvecklingen, att inte ha något att göra skapar tristess och rastlöshet. Ju mer man lär sig om sig själv ju lättare vet man vad man vill göra i livet. Ju bättre man känner sig själv och sina tankar ju mindre rum för ilska och osäkerhet. Det finns också en föreställning om att personlig utveckling handlar om positivt tänkande. Jag vet att många mår illa när någon klämtjäckt säger ”tänk positivt”! vilket skapat en negativ inställning till positivt tänkande. Lars-eric Uneståhl som har forskat inom området har upptäckt att de flesta vill tänka positivt, men att hjärnan lättare fastnar i negativa tankemönster. Varför? Kanske av överlevnadsinstinkt. För våra hjärnor har lättare att tänka på sådant som ger starka känslor och tydliga bilder – och negativa tankar ger ofta starka känslor och starkt negativa och tydliga bilder på hemska konsekvenser eller möjliga händelser. Hur ska man komma bort från negativt tänkande då? Jo – genom att frammana starka och tydliga bilder kopplade till positiva tankar. Enkelt!? Nej, mental träning, precis som fysisk träning kräver upprepning och kontinuitet. Och det bästa är att vi inte behöver någon särskilt träningsutrustning eller speciell plats att vara på. Allt vi behöver för mental träning finns i våra egna huvuden!

För att komma igång med mental träning kan jag rekommendera vad jag började med för femton år sedan: http://www.buenavida.se/list_varugrupp.asp?varugrupp=184&t=CD+skivor

Annonser

2 kommentarer på “Mental träning i 50 år!

  1. Reserverade några av Lars-Eric Uneståhls cd-skivor på biblioteket, så fort jag kom hem ifrån din föreläsning på Hållbarhetsdagen. Så nu har en av skivorna kommit, som jag tänkte hämta i morgon. Så från och med i morgon så börjar jag min mentala träning. Ska bli spännande!

  2. Jag har haft mental träning i helgen i min sommarstuga på Bjärehalvön. Det räcker med två tre dagar där så mår jag superbra. Och så berättar jag för mina vänner om Kilimanjaroäventyret och då mår jag ännu bättre. Jag blandar positiva och negativa tankar. När nån negativ dyker upp då slår min positiva sida till: Detta är bra. Det känns bra. För mig funkar det att säga så. Och så springer jag längs Skälderviken och nynnar Run Simba just run.

    Detta funkar på mig. Man är sin egen lyckas smed. Och att hjälpa andra hjälper en själv att må bra. Nu ska jag ha VO-möte. Tjoho!

%d bloggare gillar detta: