Kilimanjaro med expeditionsresor och upplevelsefaktorn

Man kan inte göra precis samma sak två gånger. Inte tre gånger heller. Varje gång på Kilimanjaro är annorlunda. Allting förändras. Varje deltagare och varje väderomslag gör expeditionen till en ny upplevelse – och detta var en fantastisk upplevelse som guide tack vare fantastiska deltagare! Vi hade en strålande expedition tillsammans. Trots tuffa förhållanden under toppnatten nådde alla utom tre personer Uhuru-peak. Två av deltagarna stannade 140m under toppen, och en av oss vände neråt omkring 5400m. Så gott som alla överträffade sig själva och visade prov på en fantastisk inneboende styrka!

Kilimanjaro visade sig från sin vackraste sida under hela veckan. Vi vaknade varje morgon till fågelkvitter och soluppgång över en klar himmel. Vi gick under blåa skyar och mjuka moln, genom molntäcken på eftermiddagen, och landade lätt i vackra tältläger till kvällen. Naturen skiftade med varje dag och bjöd på nya vyer runt nästa sväng. Kaktusar, djungelväxter, jätteörter, skägglav, stenöknen och sandstigar avlöste varandra.

Och så toppattacken. Som vanligt väldigt lite attack. Snarare ett tyst, långsamt tempo. En så märklig företeelse att gå och lägga sig på eftermiddagen, för att gå upp mitt i natten och gå uppför, tyckte vissa. Som en religös upplevelse, tyckte någon annan. Jag tycker det är underbart när livet reduceras till den lilla ljuskäglan på marken från pannlampan framför. När det bara handlar om att gå och andas i mörker. Timme ut och timme in. Den stjärnklara himmelen ovanför som smälte ihop med de små ljusprickarna från pannlamporna framför. Sedan randen av ljus längs horistonen när solen långsamt går upp. Lyckan på toppen. Utsikten över molnen!

En av de största upplevelserna under expeditionen är grupp-energin. Hur det är möjligt att 17 personer mellan 21 och 68 år som knappt träffat varandra tidigare kan bli en så harmonisk grupp är något av ett vackert mysterium. Att bestiga berg handlar (oftast) om en lag-insats, och denna gången hjälpte alla varandra att nå oanade höjder. Detta var en så härlig grupp att det var svårt att säga hej då. Tack expeditionsresor-gruppen för en superfin expedition tillsammans!

Eftersom det är expeditionsresor som stod för organisationen var det såklart ingen vanlig resa. Expeditionsresors motto är att överträffa och erbjuda lite mer än alla andra, men framförallt handlar det om bland det viktigaste och bästa jag vet: att uppleva! Efter vår lyckade bestigning åkte vi genom Tanzania och Kenya till Nairobi, och ut på en safari. Jag har haft blandade känslor för safari, men blev glatt och över förväntan överraskad. Särskilt av den första giraffen som bara var några meter bort. Visst har vi väl sett giraffer på TV och kanske på youtube. Visst kan du kanske tänka dig på ett ungefär hur det känns och hur den ser ut.  Men det räknas inte. Att uppleva det enda verkliga! Och upplevelsen av en giraff, zebror, lejon, toppen av ett berg på riktigt är så mäktigt, så verkligt, så rörande! Det är att leva!

Det var en svår gallring, men här nedan är några av mina favoritbilder från upplevelserna. Bilderna är tagna med Olympus PEN lite E-Pl3 och tillhörande filter. Jag filmade mer än fotade denna resan, så snart kommer även en videoblogg. För övrigt kan mitt personliga Exped-clean-up-expeditions-projekt anses lyckat. Det fanns nämligen inte överdrivet mycket skräp där vi gick. Jag plockade upp ca en halv 50L vattentät Exped-säck, ca 25 L som nu brännts upp. Se nedan:

Annonser

5 kommentarer på “Kilimanjaro med expeditionsresor och upplevelsefaktorn

 1. Sitter på jobbet och drömmer tillbaka om ett otroligt äventyr fyllt av upplevelser. Jag som inte legat i tält sedan 1977 lärde mig en massa nya saker om vildmarksliv. Och så dessa fantastiska bärare som med lätthet sprang uppför berget med vår utrustning och sjöng Bob Marleys No woman no cry…

  Detta har gett mig blodad tand. Inte bara för att jag bet av en bit kindtand utan att det definitivt kommer att resultera i fler äventyr. I vilken form vet jag inte. Jag måste landa först och få distans till Kilimanjaro.

  Vänder mig om och ser lite blå himmel men ingen Uhuru Peak. Var är du? Jag får väl ta en runda uppför Mosebacke i stället.

  Hälsningar till alla i expedition Kilimanjaro 2012.

  Lars Simba.

 2. Tack för allt du och Jonas tillförde gruppen och Expeditionsresan. Du är inte bara en grym guide, du skriver och fotar så hjärtat berörs….

 3. Så himla många bra bilder. :)

  Kan du maila mig när du ser detta? Tänkte fråga dig en sak om det går för sig.

%d bloggare gillar detta: