PUMT-blogg #2 Kompetens vs kunskap

Jag fastnar direkt. Min idé är att skriva ner de insikter och kunskaper jag samlar på mig under kursens gång. Tänker att det tar väl någon bok eller DVD eller så. Men så fastnar jag redan på andra sidan i introduktionen, och det här måste jag skriva ner. Presentationen börjar med det faktum att det är ett mycket litet samband mellan framgång på högskolan/universitetet och framgång i livet.
Det framgår snart att orsaken till detta är att framgång på högskolan mäts i kunskap, medans framgång i livet mäts i kompetens. Kompetens och kunskap är två olika saker. Enligt SLH är kompetens hur man hanterar en livssituation, och där kommer man inte långt med bara kunskap. Genom tillämpningsövningar och mental träning i utbildningen kan man gå från information till kompetens utan att stanna i kunskapsträsket. Helt i mina banor – jag tror på att uppleva snarare än att betrakta!


PUMT-bloggen är en ”blog-in-blog” här så långe jag läser kursen Personlig Utveckling genom Mental Träning. Jag ”upptäckte” mental träning i tidig ålder och har upplevt vilken fantastisk skillnad den gjort i mitt liv. Nu läser jag PUMT som en del-väg i att öka min kompetens och utbilda mig till Mental Tränare för att kunna hjälpa andra inom mental träning. Men PUMT är inte bara en kurs, det är en resa. Och jag gillar att resa tillsammans med andra, så jag tänker dela med mig av sådant jag upptäcker under kursen här! Här kan du läsa mer om PUMT. Eller läs här om WebPumt

 

Annonser

2 kommentarer på “PUMT-blogg #2 Kompetens vs kunskap

 1. Det här ska bli kul att prata mer om på Kilimanjaros sluttningar om två veckor. Jag har haft mycket nytta av den kunskap jag skaffade mig under mitt första kvartssekel. Den skulle jag inte vilja vara utan. Sen har jag byggt på den samtidigt som jag också utvecklat min kompetens genom att uppleva saker. Tycker själv att jag varit framgångsrik. Och nu väntar ett äventyr där jag hoppas att jag kan använda både kunskap och kompetens för att nå målet Uhuru Peak.

  Keep on livin’

  Lars

 2. Så sant och så klokt! Framtiden är din!
  Vi kan titta tex på våra främsta entreprenörer world wide.
  Ofta kännetecknas de av avbrutna eller ej påbörjade universitetsstudier, mobbade eller utanförskap i barndom, revanschlystnad, ADHD och /eller dyslexi eller någon annan bokstavskombination osv osv. De har funnnit andra vägar.
  Kunskap är inte värt något om man inte använder den.
  Lycka till med dina studier….det är kul att studera också…..och praktisera/uppleva sina kunskaper i verkliga livet!

%d bloggare gillar detta: