Filosoferande på radio & en ode till Naturkompaniet

Jag har lätt för att bli ”arbetsskadad” och jag tror att det beror på min förmåga att (ibland) gå in lite väl mycket för det jag gör. När jag jobbar som personlig tränare kan  jag till exempel lägga märke till personer med dålig löpstil och börjar automatiskt räkna ut vad de skulle behöva träna och stretcha för att få ett bättre löpsteg. Då jag fotograferar som mest ser jag allt i bilder, mäter ljusförhållanden i tankarna och funderar över hur kameran skulle tolka kontraster i verkligheten. Om jag är på skrivjobb har jag redan börjat skriva om omgivningen i mitt huvud.

Inte helt oväntat gillar jag utmaningar, och jag hittar dem lite överallt. När jag jobbar på Naturkompaniet är jag hela tiden beredd på en ny utmaning, en ny kund, ett nytt behov som ska tillfredsställas. Jag älskar att jobba där! Det är verkligen ett kul jobb att försöka hitta den perfekta kängan, ryggsäcken eller turskidorna till rätt kund. I en ”vanlig” butik som säljer förbrukningsvaror och mode hade jag antagligen haft dåligt samvete för att sälja på människor tillfällig lycka. Jag tror inte på att trösthandla. Men bra friluftsgrejer är en väg ut i naturen – och jag vill verkligen uppmuntra alla att ta sig ut i naturen. Det är där det händer, det är där friheten och lyckan finns, långt bort från alla butiker.

Idag, mitt i julrushen på naturkompaniet, fick jag ledigt och pratade bort en hel timme i Radio Göteborg p4. Göteborgslegenden Lasse Swahn ställde ovanligt intressanta frågor och kommentarer. Här kan man lyssna på intervjun:
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=62&date=2010-12-22 mellan klockan 15-16.

Vid detta laget har jag pratat med en hel del journalister och sett och hört hur de jobbar. Jag ser hur vissa med pennan hugger direkt på vissa ord eller beskrivningar, hur de redan skapat sig en förutfattad mening om mig och vad jag gör. Jag hör hur vissa bara lyssnar efter de där orden som skulle göra en bra rubrik, eller skapa skräck hos läsarna. Väldigt få lyssnar faktiskt på vad jag säger och kommer med följdfrågor. De flesta följer ett manus som de lärt sig hos journalisthögskolan och får något glasartat i blicken när samtalet blir djupare än ytligast. Men inte Lasse på P4. Han har varit med länge och att intervjuas av honom var mer som att filosofera över en kopp kaffe.

Lasse undrade just över mina yrkesval och att det verkade vara kul att jobba med sina hobbies. Det är det. Jag älskar alla mina jobb, alla åtta, eller hur många det nu är. Nackdelen är att jobb och fritid flyter ihop. Jag har aldrig ledigt. Jag börjar jobba klockan 7 och slutar kanske vid 22 med små pauser för träning och mat mitt emellan. Det är inte heller några trygga jobb. Jag vet inte om jag kommer ha råd att betala räkningarna nästa månad. Men jag trivs hela tiden! :-)

Hur som helst bar det sedan tillbaks till Naturkompaniet mitt i den avtagande julrushen. Det är en underbar butik, underbara arbetskamrater och (nästan bara) underbara grejer vi säljer! God jul alla arbetskamrater och trevliga kunder! Och god jul till alla andra också!

Annonser
%d bloggare gillar detta: