Det är roligt att andas under vattnet!

I Egypten och Thailand och till viss del i Sverige var det vardagsmat. Att befinna sig under vattnet kändes lika normalt som att befinna sig på land. Att andas eller inte andas under ytan – jag var lika bekväm med vad som.

Men nu var det längesedan jag tog ett andetag under vattnet. Och vad vore ett bättre sätt att fira ett fridykningsrekord om inte att andas under vattnet för en gångs skull? Oxygene Göteborg tog med mig ”hem” till Gullmarsfjorden för att tillbringa lite längre tid på botten.

Dykpaketet var tungt på ryggen och mängden utrustning påminde om expeditionsklättring, fast utan Sherpas. Känslan var välbekant. Kroppen kom ihåg. Så snart regulatorn satt i munnen och vi tömde ut luften ur västarna och försvann under ytan så var jag hemma igen. Känslan av att sväva tyngdlös är helt fantastisk! Kanske snäppet mer fantastisk när man faktiskt kan andas under tiden..

Ibland glömde jag bort att andas ut. En andningsreflex i magen fick påminna mig att ta ett nytt andetag. Långa djupa andetag bubblade ut från regulatorn och skapade ett mysigt bakgrundsljud till den gröndunkla omgivningen. Jag svävade i perfekt frihet 30 cm ovanför botten, som en del av en annan värld. Skogar av havsnejlikor och sjöpungar omgav oss, små eremitkräftor och plattfiskar tittade på när vi svävade förbi. För varje andetag blev jag mer och mer lycklig. Jag log och leendet skapade glipor bakom masken så att en massa vatten sipprade in.

Havsbotten stupade svagt neråt. På min vänstra sida såg jag hur det blev mörkare och mörkare med djupet. Jag drogs ditåt. Djupet liksom sög mig neråt och jag ville ännu djupare. Några gånger fick min dykpartner peta mig på armen och peka mig tillbaks uppåt. Men jag fortsatte kasta längtansfyllda blickar neråt. Det är däför jag vill fortsätta fridyka, för då får jag dyka djupare.

Men den största anledningen att vara under vattnet är för fiskarnas och de fantastiska undervattenslandskapens skull. Och då är det faktiskt helt okej att andas under vattnet, bara för att få stanna längre och för att det är helt underbart. Jag önskar alla kunde få testa dykning. Har du möjlighet så måste du prova att andas under vattnet! …eller håll andan.

Självklart tog jag med mig min Olympus PEN under vattnet för att föreviga landskapen.


Annonser
%d bloggare gillar detta: