Funktionell träning för en funktionell kropp

Funktionell träning är en av de senaste ”trenderna” i träningsvärlden. Äntligen har man insett att den bästa typen av träning oftast är den som tränar hela kroppen och inte en muskel för sig. Nya pass i just funktionell träning, kettlebells och flowin’ börjar dyka upp på de flesta träningsanläggningarna.

På 80-talet när gymmaskiner blev på modet och invaderade gymmen testade ett amerikanskt fotbollslag att träna på gym med maskiner under lågsäsongen. De blev starkare än någonsin och hade större muskler än de flesta andra lagen. Men när fotbollssäsongen väl började åkte de ut en efter en i skador.

Maskiner är sällan gjorda för att vi ska bli starka i en för oss normal rörelse. De isolerar ofta musklerna så att en muskel i taget tränas. Detta är jättebra för bodybuilders som vill ha maximal muskeltillväxt med minimal funktion. Maskiner är dessutom oftast byggda för att passa en viss kroppsstorlek. Passar man själv inte in i den mallen är maskinträning inte särskilt bra.

Funktionell träning är ett nytt namn på en träningsform som funnits länge. Gymnaster, friidrottare och friskisgympa har länge använd funktionella övningar under sina träningspass. Funktionell träning går ut på att man arbetar med större rörelser som involverar fler muskler. I en funktionell övning tränar man styrka, balans, koordination och balans samtidigt. Övningarna liknar ofta rörelser ur olika idrotter eller vardagsliv. Träningen kan också tolkas till den graden av funktionalitet att man analyserar vad som är funktionellt utifrån en viss person. Man analyserar svagheter, obalanser mellan muskler och rörlighetsproblem och lägger upp ett träningsprogram utifrån det. Således behöver träningen inte bara handla om styrkeövnignar, utan om stretching.

I jakten på funktionell träning passade man på att populärisera gamla Sovjet-atleters träningsredskap, kettlebells. Det är i princip en kanonkula med handtag på som används för att göra en mängd övningar. Har man inga kettlebells kan man i många fall hålla i en hantel eller en viktskiva med handtag. Andra bra redskap för funktionell träning är balansboll, träpinne, balansbräda och s.k red cord, ett rep med olika handtag som hänger från ett fäste. Alla slags ostadiga underlag är bra att öva på eftersom fler muskler akitveras och stabiliteten i leder och muskler ökar.

Annonser
%d bloggare gillar detta: