Träningspsykologi – allting börjar med en tanke

Allting börjar med en tanke. Tanken ger en plötslig känsla eller får oss att uträtta en handling, ofta utan att vi är medvetna om det. Våra tankar påverkar oss mer än vad vi tror – och vi kan påverka våra tankar. Kanske är just tankens kraft en av våra största resurser.

Medicinsk och psykologisk forskning har visat att våra tankemönster kan vara skillnaden mellan hälsa och sjukdom, framgång och motgång.

Ett mentalt tufft arbete och idrott är några av de områden där människan verkligen kan tänja sina gränser. Du har säkert hört talas om alla möjliga och omöjliga prestationer. Bara någon är galen nog att tro att ingenting är omöjligt – så är allt möjligt. Att utan syrgas nå toppen på det högsta berget eller att lösa svåra problem, vore omöjligt utan en stark övertygelse om att man kan lyckas. Du bestämmer själv om du tror att du kan lyckas eller inte.

Sätter du dig ner, sluter ögonen, och lyssnar så kommer du att höra ett slags bakgrundsprat i bakgrunden, saker du säger till dig själv eller tänker högt. Det är en slags konversation eller upprepning som pågår någonstans i bakhuvudet. Det kan vara en fånig låt som fastnat, en speciell person du träffat som du bara inte kan få ur huvudet, eller något som oroar dig som ligger och gnager. Detta ”second mind”, eller undermedvetna påverkar oss i allt vi gör. Det första steget i att öka sin medvetenhet och självkännedom är att bli medveten om vårat ”inre” liv, att lyssna inåt. Att släppa taget om egot och subjektivt betrakta vad vi tänker och hur det påverkar oss. Var kommer tankarna ifrån? Vad betyder de? Är de bra eller dåliga för dig?

Mentala spärrar såsom prestationsångest, självuppfyllande profetior och onda tankecirklar är oftast omedvetna. De skapas och lever i det undermedvetna. Tänker du att ”det här kommer kännas tungt”, kommer det garanterat kännas tungt. Det kan vara lätt hänt att fastna i negativa tankebanor. En psykolog liknande det vid att ta sig ur ett heroinmissbruk. För att ta sig ur negativa tankebanor måste man börja med att öka sin självmedvetenhet och lyssna inåt på vad som egentligen pågår i tankarna.

Annonser
%d bloggare gillar detta: